#Voorgerechten *Sushi Nori (zeewier), wasabi (mierikswortel/mosterdpasta), rijstazijn, suiker, zout, peper, rijst, soyasaus. Wortel, paprika, komkommer, zalm, granalen, ei. Kook de rijst. Voeg scheut rijstazijn, suiker, zout en peper toe en laat afkoelen. Druk wat rijst plat op een vel nori. Voeg gekleurde ingredienten toe en rol op. Snijd in schijven van 1cm. 8 personen - 6 sushi per persoon - 5 a 6 rollen - 3 kopjes rijst *TomatenSoep Bloem, ui, water, bouillon, tomatenpuree, geraspte kaas, room, madeira. Maak een roux (bloem,ui,water). Aanlengen met bouillon, tomatenpuree, kaas en madeira toevoegen. Vlak voor opdienen room toevoegen. *Zalmbord Gerookte zalm tornedos, gerookte zalm, veldsla, whiskeysaus Schikken op een bord. *Tomatensoep Tomaten, Olijfolie, provencaalse kruiden. Flinke scheut olijfolie in pan. Ontvelde versneden tomaten toevoegen en tot prut laten koken [na sterk indikken geschikt als tomaten puree]. *Goulash Soep Schenkel, soepvlees, gehakt, champignons, uien, bloem, soepgroente, rode paprika, tomaten, bouillonblokje, tomatenpuree, kruiden, water, room. Stokbrood en boter. *Uiensoep Uien, olijfolie, water. Kaas en witbrood. Kruiden-ei: banta-foelie, kruidnagel, peper en laurier. Uien schillen en in stukjes hakken; fruiten in olijfolie. Kokend water erbij. Voeg bouillon blokje en kruiden-ei toe. uur laten trekken. Doe gerastpte kaas in ovenmokken; voeg soep en brood toe. Dek af met kaas en kwartier in hete oven. *Gebakken mosselen Gekookte mosselen, knoflook (witte wijn). Bak de mosselen. Tegen het einde een paar teentjes knoflook boven de koekepan uitpersen. Eventueel afblussen met een scheutje witte wijn. Serveren met salade. *Grapefruit Grapefruits (geel en rood), suiker, sherry. Schil de grapefruits, ontvel elk partje. Zet de partjes met de sherry en de suiker een tijd weg in de ijskast. Serveer in koude glazen met een suikerrand. *Advocado met garnalen Advocado, ketchup, zou, peper, garnalen. Halveer de advocado's en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees tesamen met de ketchup, zout en peper. Schep tenslotte de garnalen erdoor en vul de advocado schillen met de mouse. Decoreer met enkele losse garnalen. *Advocado Advocado, olie, azijn, peper, zout. Maak een vinegrette saus. Halveer advocado's en verwijder pit. Vul de pitholtes met de saus. *Pasteitje Pasteitjes, ragout. Ragout zelf trekken van kip, boullionblokje en bloem. Pasteitjes verwarmen, ragout verwarmen en de pastijt- jes vullen. *Croissants Croissant-deeg, ham, kaas. Beleg de croissant driehoekjes met ham en kaas. Oprollen en in de oven. *Champignons kruidenboter Champignons (groot), zout, peper, knoflook, boter. Was de champignons en verwijder de stelen. Maak een kruidenboter van de overige ingredienten (evetueel met de stelen, kleingehakt). Vul de champignons met de boter en in de oven. *Champignons gevuld Champignons (groot), zout, peper, [knoflook,] gehakt. Was de champignons en verwijder de stelen. Maak het gehakt aan met zout, peper, knoflook en de kleingehak- te stelen. Vul de champignons en in de oven. *Champignons room Champignons, oesterzwammen, shii take [etc], room, brandy, kruidnagel. Maak alle paddestoelen schoon en bak ze. Voeg de room, brandy kruidnagels en zout en peper toe. Mengen. Doe dit in een ovenschaal, 40 min op 175. *Zalmmouse Blik zalm (250gr), creme fraiche (kleine potje), mayonnaise (2 eetl), gelatine (2 bl), peterselie, cayenne peper. Vang het zalmvocht op en ontdoe de zalm van graten en vellen. Pureer te zamen met de creme fraiche, mayon- naise, peterselie en peper. Verwarm zalmwater (niet koken) en roer de in koud water verweekte gelatine bladeren erdoor. Laten afkoelen en door de mousse roeren. *Quiche *Ovenei Eieren, koffiemelk, zout, peper, kerrie. Verwarm de ovenbakjes voor. Breek de eieren in de bakjes en verwarm ze enkele minuten in de oven. Maak een saus met de peper, koffiemelk, zout en kerrie. Verdeel de saus over de bakjes en verwarm nog enkele minuten. *Leversalade Kippenlevertjes, azijn, paar soorten salades (blad-, lollo rosso, eikenblad, andijvie, ijsberg, etc.) nootjes (of pijnboompitten, zonnenbloem etc), tomaat. Levertjes bakken. Sla op borden drapperen, levertjes verdelen. Nootjes nabakken en verdelen. Beetjes azijn in koekenpan en baksel loskrabben; verdelen over borden. *Erwtensoep Spliterwten, Krabbetjes, knolselderij, ui, spek, worst, aardappel, selderij. *Zalmtorentjes. Zalmmousse, gerookte zalm filet, tomaten, olijfolie, kruiden boeket, gembersaus, prei, cherrie tomaatjes. Bakjes bedekken met plakjes zalm. Afvaullen met mousse en dichtvouwen. Wegzetten in koelkast. Tomaten fruiten in olijfolie, beetje water en kruiden erbij en stuk laten koken. Gembersaus toevoegen. Vervolgens indikken. Kruiden verwijderen en door passe-vite halen. Zalmtorentjes uit bakjes halen, geblancheerde preistrookje kruislings vastbinden, opdekken met cherrie tomaatjes en saus. #Hoofdgerechten *Quiche *Mango rijst Rijst, gehakt, ei, zout, peper, knoflook, paneer- meel, ui, wortels, bleekselderij, koenjit, mango (of perzik), satehsaus. Bereid de rijst. Maak het gehakt aan met het ei, zout, peper, knoflook en paneermeel. Draai kleine balletjes en bak deze in een grote braadpan. Snij de ui klein en voeg deze bij de gehaktballen. Was en snij de wortels en de bleekselderij en voeg ook dit bij het gehakt. Roerbak het geheel. Voeg de gekookte rijst en de koenjit toe. Als alles goed gemengd is, stukjes mango toevoegen. Opdienen met satehsaus. *Gehaktbrood Gehakt, pruimen, ei, paneermeel hazelnootjes en amandelen. Ontpit de pruimen en snijd ze in vieren. Halveer de hazelnoten en de amandelen. Maak het gekakt aan met het ei, paneermeel, de nootjes en de pruimen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Kneed het tot een rol en langzaam bakken. *Varkenshaas met pruimen Varkenshaas, pruimen Kerf varkenshaas in en stop er pruimen in... *Varkenshaas met kaassaus Varkenshaas, creme-fraiche, mosterd, oude kaas, witte wijn. Braad de varhenshaas rondom lichtjes bruin. Doe 'm in een krappe overschotel en overgiet met hetvolgende mengsel: creme-fraiche, mosterd, kaas, witte wijn. Half uur in oven. *Courgette ovenschotel Tomaten (kilo), courgette, aubergine, gehakt, aardappeltjes (of couche couche), uitjes, witte wijn, herbes de provence, knoflook. Aubergine en corgette in plakjes bakken. Gehakt kruimel bakken (of rauw laten). Aardappels (of couche couche) koken. Tomaten ontvellen. In grote ovenschotel alles bij elkaar, en 40min in de oven. *Lam in zoetzure saus Lamspoulet, couscous (griesmeel), drie kleuren paprika's, lente uitjes, koriander, basterdsuiker, azijn, bindmiddel. Brokjes lam goed rondom bakken. Flink glas azijn (opgewarmd in magnetron) en drie eetlepels basterdsuiker. Half uur tot uur laten sudderen, af en roe azijn, water en/of suiker toevoegen. Paprika's in hele kleine dobbelsteentjes snijden. Lenteui in ringetjes, koriander grof snipperen. Water aan de kook brengen en griesmeel toevoegen. Als griesmeel geweld is, paprika blokjes en deel ui ringetjes toevoegen. Maak Stevige griesmeel torentjes op elk bord. Verdun vleessaus zodat er voldoende is, en bind. Verdeel vlees over torentjes en decoreer met overgebleven ui en koriander. *Blanchette de veau Kalfspoulet, witte wijn, champignons, rijst, boontjes, roomboter, bloem, bouillonblokje. Kalfspoulet in stevige pan aanbraden tot goed bruin. Eventueel vocht afgieten in kom. Als vlees bruin is, warme witte wijn en vleesvocht toevoegen, en drie uur laten sudderen (af en toe wijn toevoegen). Champginons fruiten. Rijst en boontjes koken. Vlak voor opdienen, champignons bij vlees, vocht toevoegen, en bouillonblokje. Papje maken van bloem en roomboter en daarmee de saus binden. *Mandy's Kip Kipfilets, zout, peper, uien, champignons, flesje droge witte wijn, blokjes tomaat, twee teentjes knoflook, kokend water, twee kippebouillonblokjes, citroensap, bindmiddel, creme fraiche. Kip in brokken (zou+peper) aanbraden, ui snipperen en fruiten, versneden champignons bakken. Daar witte wijn bij, blokjes tomaat, geperste knoflook en afvullen met kokend water. Bouillonblokjes toevoegen en 1 uur laten sudderen. Citroensap erbij, binden en room toevoegen. *Mandy's stew Hamlappen, uien, zout, peper, 2 knoflook, blokjes tomaat, bleekselderij, aardappels, sperziebonen, kokend water, bouillonblokjes, italiaanse kruiden, karwijzaad. Varkensvlees in blokjes, zout+peper, bakken. Uien snipperen en fruiten, knoflook snipperen en fruiten. Tomatenbrokjes erbij, bleekselderij in stukjes, brokken aardappel en bonen toevoegen en afvullen met kokend water en bouillonblokjes. Kruiden toevoegen en uur pruttelen. Binden. *Salade Rijst, blik tonijn, anchovis, ijsbergsla, olijven, olijfolie, paprika. Kook de rijst. Was en snij de groente, brokkel de vis. Meng het geheel door de koude rijst en voeg een beetje olijfolie toe. Serveren met stokbrood en roomboter. *Tandori rijst Tandori-pasta (of poeder; bv van Patak), yoghurt, citroensap, knoflook, coriander. Scampies, ui, jasmijn-rijst (of wilde rijst gemixet met gewone), citroensap, venkelzaadjes, cardemon, mint. Drie eetlepels tandoripasta mengen met 6 lepels yoghurt, citroensap, 2 of 3 teentjes knoflook en fijngesneden coriander blaadjes. De gepelde garnalen een nacht marineren in dit bad (koud laten staan). In de oven (stand 6) gedurende 20-30 minuten. Kleine ui in stukjes, fruiten in olijfolie. Voeg de rijst toe en laat 4 minuten bakken. Daarna water, citroensap, venkelzaadjes en cardemon toevoegen en 20 minuten laten koken. Vlak voor het opdienen mint toevoegen. *Aardappelen, vlees en groente Tartaar, aardappelen, spek, ui, spinazi. Bak de aardappelen. Voeg brokjes ontbijtspek toe. Bakken. Voeg stukjes ui toe en bakken. Bak de tartaar separaat. Opdienen met spinazi. *Spaghetti a la Paul Spaghetti, gehakt, ei, zout, peper, [knoflook,] paneermeel, tomatenpuree (of ketchup of tomatencon- centraat), tomaat, kaas, ui, wortel. Maak het gehakt aan met het ei, zout, peper, eventueel knoflook en paneermeel. Draai kleine gehaktballetjes en bak deze in een grote braadpan. Leg de balletjes appart, snij de ui klein en bak deze. Voeg klein gesneden wortel toe. Doe het tomatenconcentraat en de gepelde tomaten erbij en breng het geheel aan de kook. Los de geraspte kaas er in op. Kook de spaghetti. Doe de spaghetti en de gehaktballetjes bij de tomatensaus. *Bouf Bas Rosbief, bladerdeeg, (lever)peperpate, ei, zout, peper. Snij de rosbief in persoonsporties. Bak de stukken een beetje aan, pak ze in in bladerdeeg, samen met een flink stuk peperpate. Smeer pakket dicht met ei en zet in de oven. *Jachtschotel Gehakt, prij, ui en aardapelen (herbe de provence). Gehakt rul bakken, prij en ui fruiten. Puree maken. Laag gehakt in ovenschaal, laag prij/ui, afdekken met puree en in de oven. *Kerrie rijst Gehakt, zout, peper, ei, paneermeel, rijst, kerrie- saus. Maak het gehakt aan met het ei, zout, peper en de paneermeel. Draai kleine gehaktballetjes en bak deze. Kook de rijst en maak de kerriesaus. Voeg alles bij elkaar. *Kip kerrie Kipfilet, zout, peper, kerrie, rijst, perzik, ui. Snij de kipfilet in stukken, peper en zout ze, en bak ze. Kook de rijst en bak de gesneden ui. Voeg de kip, rijst, ui en kerrie bij elkaar en meng het goed. Voeg stukjes perzik toe. *Hamburgers Gehakt, zout, peper, ei, gehakt, paneermeel, broodjes, (ijsberg)sla, tomaat, augurk, ketchup, majonnaise, ui. Maak het gehakt aan met het ei, zout, peper en de paneermeel. Vorm platte schijven en bak deze. Snij de broodjes door, besmeer ze mer majonnaise, beleg ze met sla, tomaat en ui. Leg een gehaktbal erop, gevolgd door ketchup, augurk, tomaat en een blaadje sla en de bovenkant van het broodje. Serveren met friet. *Tagliatelle met zalm Zalmmoot, witte wijn, peultjes sperziebonen en of rode paprika, citroensap, creme fraiche, groene tagliatelle, cayenne peper, paprikapoeder. Zalmmoot rustig, tegen gaar aan, bakken. Vis ontgraten, en weer terug in de koekepan. Afblussen met witte wijn, cayenne peper, paprika poeder (paprika) en citroensap toevoegen. Even laten sudderen. Ten slotte gekookte boontjes en creme fraiche toevoegen. Mogelijk binden. Opdienen met pasta. *Tagliatelle met ontbijtspek Oesterzammen, ontbijtspek en room *Gamba curry Gamba's, patak curry paste, cardemom, ui, olijfolie, knoflook, rijst, citroen, yoghurt, koriander, koenjit, en eventueel tomaten of spinazie. Flinke scheut olijfolie in de pan, uitje fruiten. Daarna rauwe rijst enkele minuten meebakken. Tweemaal de hoeveelheid rijst aan water toevoegen samen met wat cardemom zaadjes. Twintig minuten laten pruttelen. In andere pan uitje fruiten in flinke scheut olijfolie. Dan teentjes knoflook in stukjes meebakken, curry-pasta en koenjit toevoegen. Even losroeren en eventueel ontvelde tomaten toevoegen. Dan finke scheut water en beetje yoghurt toevoegen, en hierin de gepelde gamba's (met kop) laten koken. Citroen sap en koriander toevoegen. Naar keuze wat gekookte spinazie toevoegen. *Gamba room curry met kokos Gamba's, patak curry paste, room, kokos. Bak de gamba's licht. Voeg weinig curry toe (koffielepel), een heel bakje room en flink wat kokos. Opdienen met rijst en tomaten. *Gehakt room curry Gehakt, knoflook, patak curry paste, room, kokos. Draai veel kleine gehakt ballen (knoflook). Bak ze. Voeg weinig curry toe (koffielepel), een heel bakje room en flink wat kokos. Opdienen met rijst en tomaten. *Kip curry Blokjes kipfilet, patak curry paste, cardemom, ui, olijolie, knoflook, rijst, citroen, yoghurt, koriander, koenjit, tomaten. *Kipnuggets Kipfilet, aardappelen, tomaten, olie, azijn, ui, paneermeel, peper, zout, ei, bloem. Snij de kipfilet aan stukjes. Peper en zout ze. Haal de stukjes achtereenvolgens door de bloem, door een losgeklopt ei en door het paneermeel en bak ze. Bak de aardapelen. Maak een salade van partjes tomaat in een vinegrette saus met stukjes ui. *Biefstuk Biefstuk, rostirondjes, paprika, ui, tomaat, champignons. Snij de ui klein en fruit hem. Bak de champignons. Voeg ze bij de ui samen met een fijngesneden paprika en stukken tomaat. Bak de rostirondjes en de gepeperde biefstuk. *Taco's *Chili con carne Bleekselderij, paprika, zakjechilikruiden van Casa Fiesta. *Pizza Kip, mais, ham, kaas, tomaat, salami, artisjok, champignons, knoflookgehaktballen. *Paella Zakje Amoras paella kruiden *Garnalen rijst Rijst, garnalen, appel (*of* ui), paprika (rood en of geel), mayonaise, paprikapoeder, zout peper. Kook de rijst, af laten koelen en voeg de in stukjes gesneden appel en paprika toe. Garnalen erbij en maak het geheel smeuig met een flinke schep mayonaise. *Ovenschotel a la Marie-Louise tomaten, aardapelen, courgette, aubergine *Groenteschotel Rijst of macaroni, prei, champignons, paprika, tauge, wortel, ui, bleekselderij, kipfilet of gehakt. *Groente-gehakt en croute Groente (paprika, prei, bamipakket, ui, kool), gehakt, champignons, bladerdeeg. Gehakt kruimelbakken, ui fruiten, champignons fruiten, groente fruiten, alles in een ovenschotel die bedekt is met bladerdeeg (eventueel eerst even in de oven zonder vulling, daar de groente nogal nat is). In de oven. *Kip a l'orange Kipfilets, sinasappelen, rijst, ui, kruiden. Kruid de kipfilets en bak ze. Fruit uien. Haal uit de pan en bak schijfjes sinaasappel in de jus. Voeg sinaasappelsap toe en bind het geheel. Serveren bij de kip met rijst. *Blinde vinken Gehakt, ontbijtspek, snijbonen, suiker, aardappels *Blue-cheese spaghetti Spaghetti, room, roquefort, champignons, gekookte ham, groentepakket. Fruit de champignons, voeg het groentepakket toe en fruit mee. Snij de plak ham aan stukken en voeg toe, brokkel de roquefort en voeg toe en ten slotte de room toevoegen. Bind de saus een beetje. Serveer met spaghetti. *Kip Tandori Met het geheime kruidenzakje en sateh. *Kaas fondue *Champignon-roomsaus spaghetti met kip *Champignon-room-pepersaus met varkenshaas *Room-mosterdsaus met varkenshaas. *Rijst met ragout *Gevulde Tomaten *Gevulde Paprika's Paprika's, gehakt, zout, ei, panneermeel, peper, wortel, bleekselderij, blokjes tomaat, citroen, suiker, ui, tomatenpuree, olijfolie, italiaanse kruiden. Eventueel gehakt aanmaken, en uitgeholde paprika's vullen en lang in de oven. Ui fruiten, stukjes selderij en stukjes wortel toevoegen. Even stomen, dan puree en blokjes tomaat toevoegen. Kruiden, beetje olie, suiker en citroensap toevoegen en sudderen. Serveren met rijst. *Kipcordonblue *Pilav Kipfilet, perzik, champignons, ui, tomatenpuree, sambal #Nagerechten *Rode bessen brei Rode bessen, yoghurt, slagroom, suiker. Klop de slagroom. Roer door yoghurt. Voeg rode bessen en suiker toe. *Citroenvla Vanille vla, citroenen, eieren, suiker. Scheid de eieren. Klop eigeel met suiker en citroen- sap. Klop eiwit stijf. Klop eigeelmengsel door vla. Schep eiwitstijfsel door vla. Koel. *Fruitwafel Brusselse wafels, aardbeien, sinasappel, perzik, suiker, poedersuiker, slagroom. Klop slagroom met suiker. Maak vruchten schoon en snij ze klein. Schik ze op de wafels, slagroom en poeder- suiker erover. *Creme de marron Creme de marron, slagroom. Slagroom zonder suiker kloppen. Verdeel over de creme de marron. *Sinasappel flensjes Bloem, melk, ei, zout, suiker, sinasappel, coin- treau. Maak een dun beslag van de bloem, melk, ei en zout. Bak steeds vier dunne flensjes. Vouw ze in vieren, en schik de vier segmenten in een cirkel, begiet met sinasappelsap, scheutje cointreau en bestrooi met suiker. *Chocolade flensjes Bloem, melk, ei, zout, suiker, chocola, (koffie)melk, slagroom. Maak een dun beslag van de bloem, melk, ei en zout. Slagroom met suiker kloppen. Doe beetje melk in een pannetje en breek de blokjes pure chocola erin. Zachtjes verwarmen en roeren tot de chocola gesmolten is. Flensje bakken, overgieten met dun laagje chocola en afdekken met slagroom. Snel serveren. *Hongaars bord Cake, vanille ijs, amandelsnippers, chocoladesaus, slagroom, suiker Leg op een groot bord twee plakken cake, een bol ijs. Begiet met chocoladesaus (zelf maken?), nootjes en slagroom. *Kersenstruif Bloem, melk, zout, ei, suiker, kersen. Maak een stevig beslag met het bloem, zout, ei en melk. Was en ontsteel de kersen (pitten laten zitten: aroma). Giet een dikke laag beslag in de koekepan en verdeel de kersen daarover. Op een zeer lage pit 20 minuten bakken (deksel op pan). Omdraaien en weer laten bakken. Daarna suiker strooien, omdraaien en laten carameliseren. *Bosbessenstruif Bloem, melk zout, ei, suiker, bossbessen. Maak een stevig beslag met het bloem, zout, ei, melk en eventueel vanille suiker. Was de bosbessen. Giet een dikke laag beslag in de koekepan en verdeel de bosbessen daarover. Op een zeer lage pit 20 minuten bakken (deksel op pan). Omdraaien en weer laten bakken. Daarna suiker strooien, omdraaien en laten carameliseren. *Croissants Croissant-deeg, pure chocola. In plaats van pure chocola kan men ook een stevige prut maken van cacao, suiker en melk. Vul de croissant driehoekjes met de chocola, oprollen en in de oven. *Luchtige chocolade vla Chocolade vla, ei. Scheid de eieren. Klop eiwit stijf en schep door de chocolade vla. Serveer koud. *Yoghurtmousse Uit een pakje van AH *Sinaasappel bavarois Vers sinaasappelsap, slagroom, gelatine, suiker. Sinaasappellikeur. Slagroom lobbig kloppen. Sinaasappelsap opwarmen in pannetje. Suiker erbij en gelatine oplossen. Laten afkoelen en door slagroom roeren. Verdelen over bakjes. Suiker laten carameliseren in steelpan. Blussen met sinaasappelsap en blijven roeren tot alle suiker opgelost is. Likeur toevoegen. Eventueel binden. #Happen *Croissants *Witbrood met makreel